Sint-Niklase Chocolatier wint de titel van Belgian Chocolate Master 2021 net niet

Chocolatier uit Sint-Niklaas net niet naar wereldkampioenschap in Parijs – TVOOST

Op maandag 27 september 2021 behaalde onze chocolatier en zaakvoerder Wim Vyverman de
titel van Belgian Chocolate Master 2021 net niet. In Kortrijk streed hij samen met de 2 andere
overgebleven chocolatiers, Togo Matsuda en Oliver Van Nueten, voor een finale plaats in de World
Chocolate Master competitie in Parijs, een high level competitie die je kan vergelijken met de Bocuse
d’or maar dan voor de chocolade wereld.
Het was zeer nipt, Wim werd verdienstelijk 2e en moest Togo Matsuda met 4 punten meer voor hem
laten gaan. Togo zal België in 2022 vertegenwoordigen in Parijs en zal het daar tegen de top van
de wereld moeten opnemen.
Het was een zeer spannende wedstrijd waar heel veel tijd en voorbereidingen aan vooraf zijn
gegaan, een echte rollercoaster van meer dan 8 uur vol spanning, suspense, volledige overgave en
emotie, maar Wim had alles gegeven en was dan ook terecht fier op zijn prestaties, alles was zoals het in zijn hoofd
zat. Wim heeft dan ook geen seconde spijt van zijn deelname.

Tijdens de wedstrijd moesten de kandidaten 4 praktische proeven perfect afwerken binnen een
bepaalde tijd. Ze moesten een chocolade sierstuk maken, een snack on the go (een snack die uit een
foodkraampje zou kunnen komen), een verse patisserie van de dag en een praline. Wim had voor alle opdrachten samen meer dan 90 ingrediënten nodig waaronder 7 verschillende soorten chocolade in 15 recepten.

Publieksprijs
“Een zaak runnen en hieraan deelnemen is echt niet evident. Wim heeft de lat voor hem heel hoog
gelegd maar wist dat Togo dit ook zou doen. Hij is enorm diep moeten gaan, maar helaas, het mocht
net niet baten. De chocolatier had er een traject van 2 jaar op zitten met vallen en opstaan, ontwerpen, smaken
combineren, ideeën uitwerken maar voornamelijk ook veel trainen. Elke vrije moment die hij had
werd geïnvesteerd in de voorbereiding, ten koste van het gezinsleven. Voor een groot deel is Wim uit zijn comfortzone moeten treden. Hij mag dan wel patissier/chocolatier zijn van opleiding, hij had de patisserie in geen 20 jaar meer professioneel uitgevoerd, maar hij is er toch in geslaagd om met de
snack on the go de hoofdprijs weg te kapen.
Wim wil zijn supporters heel hard bedanken want ook zij konden hun stem digitaal uitbrengen, en
als er nu één ding is dat Wim die dag mee had dan waren het de supporters met een grote
voorsprong in de stemmen wist hij de Public vote award te verzilveren.

 

 

Toch is Wim erg trots op die 2e plaats en ervan overtuigd dat hij hier sterker is door geworden.
Deelnemen aan deze prestigieuze wedstrijd is al een eer op zich,  het is ook een wedstrijd waar je jezelf enkele
malen tegen komt, je leert wat je zwaktes zijn en wat je sterke punten zijn.
De chocolatier zijn visie en passie voor de toekomst is oneindig, infinity koos hij dan ook als rode
draad doorheen al zijn opdrachten. Zo ontwikkelde hij speciaal voor deze wedstrijd een volledig
nieuwe origine chocolade “INFINTY black” , een zeer toegankelijke chocolade met een
cacaopercentage van 70% en een blend van cacaobonen uit Domincaanse republiek, Mexico en
Haïti. De chocolade heeft toetsen van rood fruit, banaan en een florale bitterheid.
Voor deze chocolade liet Wim een vorm ontwikkelen met daarin een eigen logo en een World
Chocolate Masters gravure. De chocolade is in een mooie geschenkverpakking te verkrijgen via de
webshop of in het Chocolade-Atelier van Wim Vyverman.
Voor de hobbykok of liefhebber is er ook een grotere 1kg verpakking, deze wordt samen met een klein receptenboekje met enkele eenvoudige receptjes aangeboden.