Pijp- en Tabaksmuseum extra zondag open

Het Pijp- en Tabaksmuseum aan de Regentie-straat is zondag 25 juni een extra zondag open ter gelegenheid van de Terrasjes-dagen en de toeristische opendeurdag met stadwandeling. Bezoekers kunnen er in het Reynaertsalon (foto) genieten van een streekbier of van de enige verwenkoffie met zeven Sint-Niklase proevertjes.

Na het overlijden vorig jaar van stichter en bezieler van het museum, Richard Thiron, lag de werking even stil. Begin dit jaar is een vzw opgericht met Bart Thiron, de jongste zoon van Richard, als voorzitter, Richards weduwe Cristine Hofman als penningmeester en Yves Vrebos als secretaris.

“We proberen het Pijp- en Tabaksmuseum nu nieuw leven in te blazen, onder meer door er ook beleving aan toe te voegen”, zegt Yves. Zo waren er al twee zondagsopeningen met miniconcert door leerlingen van de stedelijke academie voor muziek, woord en dans. En zo is er ook de Sinnekloaseverwenkoffie (of thee, naar believen). Die is exclusief in het Reynaertsalon van het museum verkrijgbaar voor de luttele som van 5 euro.

Zeven Sint-Niklase producenten van lekkers leveren de ingrediënten: koffie van koffiebrander Van Poeck, een glaasje advocaat van Den Ouden Advocaat, een ballonpraline van chocolatier Wim Vyverman, een tricolore gommetje van confiserie Thys, een Oh-koekjes van chocolatier Bastin, een bolletje roomijs van Cremerie François en een glaasje Liquer de Sint-Nicolas van Verhofstede. Secretaris Yves Vrebos hoopt ook iets te doen met de streekbieren van Brouwerij Boelens en chocolade.

Wim Vyverman denkt alvast mee voor deze foodpairing; “We denken aan chocolade, omdat dit product een langere houdbaarheid heeft dan bijvoorbeeld klassiekers als kaas of worst. Met slechts twee zondagen per maand is een voorraadje inslaan daarvan problematischer, omwille van de beperkte houdbaarheid.”

Kennis maken met het Pijp- en Tabaksmuseum – Sint-Niklaas was destijds ook een vrij belangrijk productiecentrum van sigaren – kan elke eerste en derde zondag van de maand van 10 tot 13 uur. De toegang kost 3,5 euro. Op aanvraag is het museum ook op andere dagen open op afspraak (3 euro pp. Vanaf 10 deelnemers).

Nu zondag 25 juni is het museum extra open van 10 tot 17 uur ter gelegenheid van de Terrasjesdagen en toeristische opendeurdag. Aan een infotentje op het Stationsplein kan je dan een bezoekersmapje afhalen. Bij de eerste vijfhonderd zit ook een drankbon, die je uitsluitend in het Pijp- en Tabaksmuseum kan inruilen.