Lekker Uit te gast bij topchocolatier Wim Vyverman in Sint-Niklaas

Streekproducten zijn producten die op ambachtelijke wijze vervaardigd of geteeld worden . België is rijk aan streekproducten, denk maar aan de Gentse cuberdons, speculoos uit Sombeke, het Brabants grondwitloof of de Antwerpse handjes.

Lekker Uit zet wekelijks een streekproduct in de kijker. Deze week gingen wij langs bij topchocolatier Wim Vyverman uit Sint-Niklaas.

sized_dsc_0040

 

Het Chocolade-Atelier van Wim Vyverman is gevestigd in de begijnenstraat in Sint-Niklaas. Wat voor Wim ooit begon in de keuken is uitgegroeid tot een volwaardige zaak in de Wase hoofdstad. Als je de winkel binnenstapt komt de lekkere geur van chocolade je al tegemoet.

Je hebt er de keuze uit een ruim assortiment aan chocolade producten, het gamma gaat van een ruime keuze aan pralines, er zijn een 45-tal soorten pralines, met zowel de klassieke smaken als de zelf ontworpen trendy smaakcombinaties, tot prachtige chocolade creaties. Je hebt ogen te kort om alles te bekijken. Speciaal voor halloween heeft Wim eigen creaties gemaakt waaronder chocolade pompoenen en spinnen.

sized_dsc_0017

Ballonpralines

En bij Wim kan je ook terecht voor de inmiddels befaamde Ballonpralines, het streekproduct van de stad Sint-Niklaas.

Wim Vyverman: “Ik dacht Antwerpen heeft zijn handjes, het zou ook een leuk idee zijn om in Sint-Niklaas ook iets te creëren. In 2012 ging ik samen met collega Nick Wauters rond de tafel zitten en samen hebben we de ballonpralines ontworpen.

Ballonpralines zijn exclusieve pralines die verkocht werden in een luxueuze verpakking, dat tegelijk een collectors item is. Een blikken doos met een oude foto van één van de oudste ballon manifestaties op de Grote Markt  in Sint-Niklaas met daarin 20 ballonpralines.

Het succes was zo groot dat een tweede editie niet kon uitblijven. En sinds augustus van dit jaar zijn er opnieuw ballonpralines te koop in Sint-Niklaas. Twintig ballonpralines zitten er in een nieuw blikken doosje.

sized_dsc_0390

Deze exclusieve verpakking is ontworpen door de Sint-Niklase cartoonist en illustrator Carl Meersman. Ook ditmaal werd er voor een ontwerp gekozen met luchtballons. Het speciale ervan is dat je de doos langs beide kanten kan bekijken, op de ene kant staat het Stadhuis van Sint-Niklaas afgebeeld met luchtballonnen. Als je het doosje draait zie je een paraplu en veranderen de luchtballonnen in regendruppels. Heel origineel,” aldus Wim Vyverman.

sized_dsc_0055

De ballonpralines zijn er in vijf smaken. De praline met melkchocolade gevuld met praliné krokant en de praline met pure chocolade met likeur Saint Nicolas zijn gebleven. Nieuw bijgekomen in het assortiment zijn de witte praline gevuld met limoncello, de pure met Poire Williams en de melkchocolade praline gevuld met Java-origine chocolade.

Passie voor chocolade

“Ik had de passie voor chocolade al van jongs af. Op achtjarige leeftijd wist ik dat ik in de bakkerssector wilde werken. Ik herinner me het eerste boek dat ik ooit gekocht heb, een boek over hoe je chocolade moet temperen.

Door de jaren heen ben ik gegroeid, ik volgde een opleiding bakker-patissier aan de PIVA in Antwerpen en ging in het weekend werken bij bakkers en patissiers. Maar toen ik afstudeerde aan de PIVA had ik er genoeg van en ben ik in de horeca terechtgekomen. Toch is chocolade steeds mijn passie gebleven. Ik volgde avondschool en ik wist zeker dat ik hiermee verder wou. Het moment was gekomen om hier iets mee te doen en in 2007 ben ik in de keuken thuis begonnen met een werktafel en een wielmachientje,” aldus Vyverman.

Wat voor Wim ooit kleinschalig begon is intussen uitgegroeid tot een gerenommeerde zaak. Alles wordt in het atelier ambachtelijk gemaakt met veel liefde en passie. Om tot een hoogstaand kwalitatief product te komen, werkt Wim uitsluitend met de beste producten zoals Callebaut chocolade, roomboter, verse noten en room van topkwaliteit.

Ook creëert Wim pralines voor sterrenrestaurants en konden de bezoekers genieten van zijn chocolade creaties op de wereldtentoonstellingen in China (2010), Zuid-Korea (2012) en Italië (2015).

Bron: Lekker Uit