World Chocolate Masters

Competitie
Op maandag 27 september 2021 behaalde onze chocolatier en zaakvoerder Wim Vyverman de
titel van Belgian Chocolate Master 2021 net niet. In Kortrijk streed hij samen met de 2 andere
overgebleven chocolatiers, Togo Matsuda en Oliver Van Nueten, voor een finale plaats in de World
Chocolate Master competitie in Parijs, een high level competitie die je kan vergelijken met de Bocuse
d’or maar dan voor de chocolade wereld.
Het was zeer nipt, Wim werd verdienstelijk 2e en moest Togo Matsuda met 4 punten meer voor hem
laten gaan. Togo zal België in 2022 vertegenwoordigen in Parijs en zal het daar tegen de top van
de wereld moeten opnemen.
Het was een zeer spannende wedstrijd waar heel veel tijd en voorbereidingen aan vooraf zijn
gegaan, een echte rollercoaster van meer dan 8 uur vol spanning, suspense, volledige overgave en
emotie, maar Wim had alles gegeven en was dan ook terecht fier op zijn prestaties, alles was zoals het in zijn hoofd
zat. Wim heeft dan ook geen seconde spijt van zijn deelname.

Tijdens de wedstrijd moesten de kandidaten 4 praktische proeven perfect afwerken binnen een
bepaalde tijd. Ze moesten een chocolade sierstuk maken, een snack on the go (een snack die uit een
foodkraampje zou kunnen komen), een verse patisserie van de dag en een praline. Wim had voor alle opdrachten samen meer dan 90 ingrediënten nodig waaronder 7 verschillende soorten chocolade in 15 recepten.

Publieksprijs
“Een zaak runnen en hieraan deelnemen is echt niet evident. Wim heeft de lat voor hem heel hoog
gelegd maar wist dat Togo dit ook zou doen. Hij is enorm diep moeten gaan, maar helaas, het mocht
net niet baten. De chocolatier had er een traject van 2 jaar op zitten met vallen en opstaan, ontwerpen, smaken
combineren, ideeën uitwerken maar voornamelijk ook veel trainen. Elke vrije moment die hij had
werd geïnvesteerd in de voorbereiding, ten koste van het gezinsleven. Voor een groot deel is Wim uit
zijn comfortzone moeten treden. Hij mag dan wel patissier/chocolatier zijn van opleiding, hij had de
patisserie in geen 20 jaar meer professioneel uitgevoerd, maar hij is er toch in geslaagd om met de
snack on the go de hoofdprijs weg te kapen.
Wim wil zijn supporters heel hard bedanken want ook zij konden hun stem digitaal uitbrengen, en
als er nu één ding is dat Wim die dag mee had dan waren het de supporters met een grote
voorsprong in de stemmen wist hij de Public vote award te verzilveren.

INFINITY
Toch is Wim erg trots op die 2e plaats en ervan overtuigd dat hij hier sterker is door geworden.
Deelnemen aan deze prestigieuze wedstrijd is al een eer op zich,  het is ook een wedstrijd waar je jezelf enkele
malen tegen komt, je leert wat je zwaktes zijn en wat je sterke punten zijn.
De chocolatier zijn visie en passie voor de toekomst is oneindig, infinity koos hij dan ook als rode
draad doorheen al zijn opdrachten. Zo ontwikkelde hij speciaal voor deze wedstrijd een volledig
nieuwe origine chocolade “INFINTY black” , een zeer toegankelijke chocolade met een
cacaopercentage van 70% en een blend van cacaobonen uit Domincaanse republiek, Mexico en
Haïti. De chocolade heeft toetsen van rood fruit, banaan en een florale bitterheid.
Voor deze chocolade liet Wim een vorm ontwikkelen met daarin een eigen logo en een World
Chocolate Masters gravure. De chocolade is in een mooie geschenkverpakking te verkrijgen via de
webshop of in het Chocolade-Atelier van Wim Vyverman.
Voor de hobbykok of liefhebber is er ook een grotere 1kg verpakking, deze wordt samen met een klein receptenboekje met enkele eenvoudige receptjes aangeboden.

 

Opdrachten

Showstuk – INFINITY

Voor Het showstuk sculpteerde Wim een groot infinity teken uit chocolade, heel wat natuurelementen en enkele gerecycleerde elementen zijn prominent aanwezig. Heel opvallend was de #TMRW, die verplicht te gebruiken was door elke kandidaat en hier uit een chocolade kartonnen doos kwam gevallen. Ook was er een AR (Augmented Reality) aanwezig in zijn stuk. Als je het logo van de World Chocolarte Masters scande met de juiste app op je telefoon, dan fladderen er vlinders rond het chocolade stuk.

 

 

Snack on the go – Boule ‘d epice

De snack on the go werd een interpretatie van de klassieke boulle de Berlin maar dan in een kleine, uit de hand te consumeren, 100% vegan, chocolade versie.
In de boulle zaten heel wat smaken, zo maakte Wim een mousse van peperkoek met in het midden een confit van mandarijn en kalamansi en stukjes appel, dit afgewerkt met een ganache van zijn eigen INFINITY chocolade”
Voor de verpakking werd karton gebruikt dat gemaakt werd van de vliesjes van de cacaoboon, een product dat dus 100% gerecycleerd werd.

 

Patisserie van de dag – Cabosse ‘d Or

De patisserie werd gemaakt in een bladerdeeg ringetje met onderaan een bisquit van pistache, daarboven een melkchocolade mousse, een confit van framboos, een krokantje van pistache en als laatste een witte chocolade mousse. De beide mousses werden gemaakt van 100% cacaofruit wat ook weer een upcycled product is en verder op smaak gebracht met Belgische Saffraan uit Morkhoven.

 Praline – Passionata

De praline was zeer klein en fijn dit is dan ook het handelsmerk van Wim Vyverman, ze bestond uit een dun laagje mangoazijn, een ganache van INFINITY chocolade op smaak gebracht met enkele kruiden en anijslikeur van Brouwerij Verhofstede uit Nieuwkerken-Waas. Onderaan is er nog een extra knapperig amandelkrokantje.