Beste Belgische chocolade bar wordt gemaakt door Chocolade-Atelier Vyverman

Ambachtelijk Chocolatier Wim Vyverman van het Chocolade-Atelier in Sint-Niklaas heeft de eerste plaats behaald in de 6de editie van de Chocolate Awards, een initiatief van het vakblad Chocolaterie & Confiserie. Vyverman zegevierde in de categorie van de chocolate bars en hield onder meer World Chocolate Master 2005 Pol Deschepper achter zich. De wedstrijd werd in Brugge beslecht in het kader van de driedaagse Chocolate Summit.

Deelnemen aan de Chocolate Award kon in twee categorieën: pralines en gevulde repen of chocoladebars. “Ik nam met mijn team deel in beide onderdelen”, glundert Vyverman. “De granado-praline waarmee ik eerder dit jaar deelnam aan de wedstrijd van Callebaut en Gault&Millau voor Tomorrowland zette ik deze keer opnieuw in voor de categorie ‘pralines’. Voor de categorie ‘chocoladebars’ ontwikkelden we een volledig nieuw product.” Voor de praline waren de verwachtingen van de chocolatier minder hooggespannen, omdat hij daarmee reeds in de prijzen gevallen was.
Toch behaalde deze een mooie 4e plaats.

Verfijnde energiesnack
“Voor de categorie van de gevulde repen ontwikkelden we een volledig nieuw product”, licht de Sint-Niklase chocolatier toe. “De chocoladebar kun je een verfijnde energiesnack noemen. We gaven ze de naam ‘Monkeys’, verwijzend naar de licht gezouten, krokante pindapraliné. Voorts omvat de vulling nog een fijn laagje chocolade met gekarameliseerde popcorn en daaronder nog een laagje karamel. Dat geeft een zeer goede match. De buitenlaag bestaat uit melkchocolade, maar de decoratie is gepimpt om tot een aantrekkelijk eindresultaat te komen. Blikvanger daarvan is een zegel met het Monkey-logo bovenop de chocoladebar dat speciaal voor deze wedstrijd ontworpen werd.”

Sterke concurrentie
In totaal nam een 50-tal chocolatiers deel aan de wedstrijd, waarvan de meerderheid met pralines. Vyverman is hoe dan ook een zeer gelukkige laureaat. “Het was mijn derde deelname aan deze wedstrijd. De eerste keer eindigde ik 17de, de tweede keer 5de en u ben ik winnaar. Een deskundige vakjury oordeelde voor 50% van de punten op smaak, 30% op het uiterlijk, 10% op de afwerking en 10% op de originaliteit van het idee. In de reeks van de gevulde repen waren er niet zoveel deelnemers, maar de concurrentie was wel zeer groot. Zo werd Pol Deschepper tweede. Hij was in 2005 wereldkampioen chocolademaker.”

Andere wedstrijd
Het ego en de uitdaging waren voor Vyverman de voornaamste drijfveren om nogmaals zijn kans te wagen in de Chocolate Awards. Belangrijk was voor hem dat er bij deze wedstrijd een eindklassement opgemaakt wordt. “Na drie deelnames en de uiteindelijke bekroning als winnaar is het tijd om uit te kijken naar een volgende, andere wedstrijd. Dat is een kwestie van trots”, vindt de chocolatier.
De bekroonde chocoladebar Monkeys zal nog niet meteen deel uitmaken van het assortiment in de winkel van Vyverman in de Begijnenstraat in Sint-Niklaas. “Het product is ontwikkeld voor deelname aan de wedstrijd. Nu moeten we bekijken wat we ermee doen. Om deel uit te maken van het assortiment moet de bar aangepast worden naar een commercieel product in een aangepaste verpakking. Dat is iets voor de nabije toekomst. Wedstrijdcreaties zitten qua smaak wel goed, maar zijn zelfs als laureaat niet altijd meteen commercieel inzetbaar”, geeft Wim Vyverman toe.