‘Aziaten lusten vooral donkere chocolade’

Chocolatier Wim Vyverman uit Sint-Niklaas is een opvallend visitekaartje voor ons land tijdens de wereldtentoonstelling in Yeosu Zuid-Korea. ‘Aziaten zijn dol op Belgische chocolade’, vertelt Vyverman.

Net zoals tijdens de vorige wereldtentoonstelling in Shanghai in China heeft België een ‘Chocolate Corner’ waar chocolatiers hun creativiteit demonstreren. Met Wim Vyverman, bakker-patissier van opleiding, is ook Sint-Niklaas van de partij.

‘Op 7 mei vertrekken we naar Zuid-Korea, waar we de eerste dagen meehelpen met het opstellen van het Belgisch paviljoen. Zelf verblijf ik er tot 17 mei’, zegt Vyverman, die in juli vader wordt. ‘Naast de grote merken is het onze taak als chocolatiers om sierstukken te maken en te tonen dat wij een passie hebben voor chocolade. We hebben al iets typisch Belgisch in gedachten zoals het Atomium met zijn bollen en een creatie met koralen en vissen, vermits de ‘onderwaterwereld’ het thema van de expo is. De creaties zullen in het oog springen en een halve meter hoog zijn.’

Direct promotioneel voordeel denkt Vyverman niet te halen uit de wereldtentoonstelling in Zuid-Korea. ‘Ik zie mezelf niet meteen grote hoeveelheden pralines uit te voeren naar het buitenland. Ik werk graag kleinschalig en kwaliteitsvol’, vertelt Vyverman. ‘In Vlaanderen zelf is het een visitekaartje als je met het logo van de wereldtentoonstelling je documenten kan sieren. Het opent in eigen land deuren.’

‘Vlamingen kopen een kilo pralines en eten die vrij snel na elkaar op’, vertelt Vyverman. ‘In China – en ik verwacht dat dit ook in Zuid-Korea zo is – bijt men even in een praline en stopt men die weg tot de volgende degustatie. De mensen slaan je met veel bewondering gade als je in de ‘Chocolate Corner’ bezig bent. Hun voorkeur gaat vaak uit naar donkere chocolade die 70 procent cacao bevat. De bittere smaak spreekt hen aan. Ook in ons land zie je die tendens, maar minder uitgesproken.’

‘Opvallend in deze paastijd is dat vooral duurdere grote creaties vlot verkopen zoals grote paashazen tot 30 cm hoog en grote sierstukken. Ook ingekleurde paasfiguren gaan vlot over de toonbank. Als ambachtelijke chocolatier kunnen we daar extra tijd en aandacht aan besteden. De mensen appreciëren dat.’

Wereldtentoonstelling in Yeosu Zuid-Korea, van 12 mei tot en met 12 augustus.

Bron: Nieuwsblad.be